Sült sütőtökpüré bébiknek
A sütőtökpüré alufóliába bugyolált, tepsiben sült sütőtökből mixelve natúran is nagyon finom és éppen bébiknek való összetételű. Akár 4-6 hónapos kortól.
A(z) sült sütőtökpüré bébiknek elkészítése
Ha itt a hozzátáplálás ideje, mert bébike igényli már az anyatej mellett, akkor jöhetnek a finom zöldség és gyümölcspépek.
A sütőtökpüré tapasztalatom szerint akkor a legfinomabb, ha alufóliába bugyolálva, tepsiben sütöm meg hozzá a sütőtököt, nem pedig vízben, lábasban párolom a kockára szelt tökhúst.
Ezért egy sütőtököt - amit lehetőleg bio gazdától szerzek be - alaposan megmosok, félbevágok, és a magházát kanállal kivájom, aztán a fél sütőtököt alufóliabugyorba csomagolom. A bugyor alatt azt értem, hogy nem szorosan csomagolom, hanem szellősen, hogy maradjon hely a sülés közben képződő gőznek, rés is, hogy kipárologjon, de ugyanakkor a sütőtök se száradjon ki.
Az alufólia-bugyorban fekvő sütőtököt befektetem egy tepsibe, és 220 fokon 20 percig sütöm. Még a sütés kezdetén egy pohár vizet öntök a tepsibe, hogy segítsem a párolódást.
Ha puhára sült a tök, kibugyolálom az alufóliából, és a tökhúst kikanalazva a héjából, bébiétel mixerben pürésítem, amíg teljesen sima püré nem lesz, sütőtökdarabka mentesen.
Fűszerezni nem kell, sőt! Az így elkészített sütőtökpüré natúran is nagyon finom és éppen bébiknek való összetételű... Akár 4-6 hónapos kortól, ahogy a bébike kívánja.
A hőmérsékletet mindig ellenőrizzük, mielőtt etetni kezdjük a bébit! Csak kellemesen langyos pürét kanalazzunk a kis szájába!