Sült alma-feketeáfonyapüré barnarizs pürével bébiknek
Az alma-feketeáfonyapüré alufóliába bugyolált, tepsiben sült gyümölcsökből mixelve natúran is nagyon finom, barnarizs pürével gazdagítva pedig még táplálóbb.
A(z) sült alma-feketeáfonyapüré barnarizs pürével bébiknek elkészítése
Ha itt a hozzátáplálás ideje, mert bébike igényli már az anyatej mellett, akkor jöhetnek a finom zöldség és gyümölcspépek.
Az alma-feketeáfonyapüré tapasztalatom szerint akkor a legfinomabb, ha alufóliába bugyolálva, tepsiben sütöm meg hozzá a gyümölcsöket, nem pedig vízben, lábasban párolom meg őket.
Van, hogy az alma-feketeáfonyapürét barnarizs pürével is gazdagítom, hogy még táplálóbb legyen.
Előszőr a barnarizst teszem oda, hogy legyen ideje megfőni, amíg a gyümölcsök elkészülnek.
Egy marék barnarizst lábasban felöntök egy pohár vízzel (nagyjából a saját térfogata 3x-osát veszi fel a barnarizs, jóval többet, mint a fehér rizs), és lefedeve, közepes lángon megfőzöm. Nem sózom, nem fűszerezem.
Egy fél szem almát és 5 dkg feketeáfonyát - amit lehetőleg bio gazdától szerzek be - előkészítek a sütéshez. Az almát alaposan megmosom, félbevágom, magházát almamagház-eltávolító késsel kivágom, aztán a fél almát alufóliabugyorba csomagolom, egy másik bugyorba pedig az alaposan megmosott áfonyaszemeket. A bugyor alatt azt értem, hogy nem szorosan csomagolom, hanem szellősen, hogy maradjon hely a sülés közben képződő gőznek, rés is, hogy kipárologjon, de ugyanakkor se az alma, se a feketeáfonya ne száradjanak ki.
Az alufólia-bugyorban megbúvó gyümölcsöket befektetem egy tepsibe, és 220 fokon 20 percig sütöm. Még a sütés kezdetén egy pohár vizet öntök a tepsibe, hogy segítsem a párolódást.
Ha puhára sült az alma is, a feketeáfonya is, kibugyolálom őket az alufóliából, az alma héját könnyedén lehúzom, és bébiétel mixerbe teszem őket.
Eddigre a barnarizs is megfőtt, azt is átkanalazom a bébiétel mixerbe, és összepürésítem őket egészen addig, amíg teljesen sima, darabkamentes püré nem lesz belőlük.
Fűszerezni nem kell, sőt! Az így elkészített alma-feketeáfonyapüré barnarizs pürével natúran is nagyon finom és éppen bébiknek való összetételű...
A hőmérsékletet mindig ellenőrizzük, mielőtt etetni kezdjük a bébit! Csak kellemesen langyos pürét kanalazzunk a kis szájába!