Skót kakasleves

A skótok húslevese eredetileg kakasból készül, és bár magam ritkán jutok ilyesmihez, mégis érdemes kipróbálni. Édes-csípős ízvilágú.

A(z) skót kakasleves elkészítése

Gyakran és szívesen utazom, és olyankor, amit lehet, megkóstolok. Ezt a receptet is egy kedves skót vendéglátómtól tanultam, és gondosan le is jegyzeteltem a receptjét, mert ilyen pikáns-édes húslevest azelőtt nem ettem.

A kakashúst (szárnyát, combját vagy egy belsőségeitől megtisztított egész kakast) a lábasba teszem, és annyi vizet engedek rá, hogy bőven ellepje.

A kakashús masszívabb a csirkénél, ezért másfél órán át főzöm az egy kilónyi kakashúst a lobogó vízben, közben szűrőkanállal rendszeresen lehabozom.

Másfél óra elteltével megviszgálom a húst hústűvel. Ha már könnyedén átdöfi, jöhet a fűszerezés, ha még ellenáll, jön újabb félóra a kakasnak egyedül a forróvízben.

A fűszerezéshez friss petrezselymet aprítok, és ha a kakashús elérte a szintet, a fazékba szórom petrezselyem zöldjét a cukorral és a borssal együtt. A póréhagymát, a sárgarépát, fehérrépát felkarikázom, azok is mennek bele a levesbe. Az aszalt gyümölcsök (szilva, áfonya) is ekkor ugranak a kakaslébe.

Két óra immáron közös lobogás után szórom bele az árpagyöngyöt az ekkorra már szinte megfőtt húslevesbe. Akinek van türelme, az lefejtheti a húst a csontokról, hogy már csak a csontnélküli kakast tegye vissza a zöldség, gyümölcs, gabona közé.

Tíz perccel később tálalható is a gőzölgő skót kakasleves. Egy kistányéron apróravágott petrezselymet kínálok mellé, mert azzal alaposan meg kell szórni a tányérba kiszedett húslevest, úgy az egészen autentikus. Így tanultam Skóciában.

Recept Menü

Recept Kategóriák

Skót kakasleves hozzávalók

  • 1 kg kakashús csonttal
  • 3 szál póréhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 marék aszalt szilva
  • 1/2 marék aszalt áfonya
  • 1/2 bögre árpagyöngy
  • friss petrezselyem
  • 3 dkg barna cukor
  • bors

recept.hu közösség