Rántatlan bableves
A rántás nem épp a gyomor barátja. Ezért ha könnyűre vágyik a has, de mégis babra, jó ötlet a rántatlan bableves.
A(z) rántatlan bableves elkészítése
A babot a főzés előtti éjszakára beáztatom egy nagy tál vízben. Másnap átmosom, lábasba öntöm a felkarikázott répákkal együtt, és 3-4 babérlevél, meg só, bors társaságában közepes lángra teszem.
Ha már puhulni kezdenek a zöldségek, felkarikázom a füstölt kolbászt, felkockázom a füstölt szalonnát, és azokat is beledobom a fazékba.
A petrezselyemzöldjét apróra metélve akkor szórom a levesbe, ha már egészen puha a bab, és úgy tíz percig főzöm még a levest.
Rántás nem kerül bele - hiszen ezért rántatlan bableves -, de tálaláskor tejföl kerülhet a tányérba, kiadósabb lesz tőle az étel. A nagy karéj kenyér viszont ehhez a leveshez nélkülözhetetlen.