Őzlábgomba

Az őzlábgomba óriási kalapjával mesekönyvek illusztrátora. De rántott gombához az egyik legjobb konyhai alapanyag, mérete miatt pedig töltve is kitűnő.

A(z) őzlábgomba jellemzése

Az őzlábgomba a csiperkefélék családjába tartozó gombafajta. Íze édeskés, diószerű, de csak a vízelvonás (sütés) hozza elő az aromáját. Nagy kalapú, erős tönkű gombafajta, a magyar konyhában három alfaja használatos. Az egyikük az igen tekintélyes méretű - Nomen est omen - nagy őzlábgomba, amelyik akár 30 cm átmérőjű kalappal és 40 cm magas tönkkel is büszkélkedhet. A piruló őzlábgomba is ugyanilyen nagy, de kalapját nem mogyoróbarna, hanem törtfehér bőrből szabatja. A karcsú őzlábgomba karcsúbb, de színében a nagyra hajaz. Ehető még a csipkés őzlábgomba, melyenk csipkés kalapja van. Szezonja nyár elejétől késő őszig tart.

A(z) őzlábgomba felhasználása

Minden gomba közül a legalkalmasabb rántott gombának, de csak a kiterült kalapú őzlábgombák. Ugyanis fiatal korában dobverőformájúan kezdi, és a korától is függ, mennyire napernyőszerűen kerül a konyhapultra. Ha zártan, akkor érdemes megtölteni, és úgy megsütni vagy kirántani. De csak a kalapját, mert magas kitintartalma miatt a tönkje rágós, így inkább gombalisztnek való. Levesnek elkészítve is ízletes eledel.

A(z) őzlábgomba eredete

Az őzlábgomba elterjedt gombafaj a mérsékelt égövben, de nem csak ehető alfajai ismertek. Eredetét nehéz meghatározni, mert nem kötődik egyetlen erdőfajhoz sem.

A(z) őzlábgomba tárolása

Mint minden friss gombát, az őzlábgombát is érdemes a szedése napján felhasználni, addig is hűtőben tárolni, mert a tiszta fehérje gyorsan bomlásnak indul. De igen könnyen szárítható is, és úgy már más fűszerekhez hasonlóan - különösen őrölt formában - hosszan eltárolható. Az őzlábgombát jól lehet fagyasztani, akár bepanírozva is, aztán még fagyasztott állapotban, forró olajban kisütni.

A(z) őzlábgomba érdekességei

Az őzlábgomba nem minden alfaja ehető, egyes típusai, mint a vörhenyes és a rozsdás őzlábgombák, mérgezőek. De sokkal kissebbek az ehető őzlábgomba változatoknál, ezért nem összetéveszthetőek.