Lisztmentes sóskafőzelék
A sóskafőzelék az egyik legfinomabb tavasszal és vitaminbomba is, de liszttel nem szívesen főzök semmit, ezért kísérleteztem ki ezt a lisztmentes változatot.
A(z) lisztmentes sóskafőzelék elkészítése
A sóskát megtisztítom (= kitépem a főereket a levelek közepéből - babra munka, de muszáj, mert csak a levél fő szét finom főzelékké), aztán alaposan megmosom, és lábasba teszem a leveleket egy kis kocka vajra.
Így dinsztelem addig, amíg teljesen összeesik (ez elég látványos volumen-változás) és sötétzöldre vált.
Közben egy fémtálban a tejhez zabkorpát keverek (liszt helyett), és beleszórom a nyírfacukrot (azaz xilit, cukor helyett) is, meg is sózom, így öntöm az egészet a sóskalevelekre.
Folyamatosan kevergetem a lassú tűzőn, amíg be nem sűrűsödik. Akkor felveszem a lángot, hogy felforrjon, hagyom, hogy kicsit fortyogni - persze ezalatt sem hagyom abba a kevergetést, nehogy odakapjon - és kész is a lisztmentes, cukormentes, isteni finom sóskafőzelék.