Hideg szőlőleves vaníliajoghurttal és mentalevéllel

Nyári hőségben el sem tudok képzelni hűsítőbb ebédet, mint hideg szőlőlevest vaníliajoghurttal, mentával. Esetleg egy másik gyümölcsből készült hasonlót ;)

A(z) hideg szőlőleves vaníliajoghurttal és mentalevéllel elkészítése

A szőlőszemeket leszedegetem a fürtökről, és egy fazék vízben odateszem őket főni.

A vizet xilittel (ismertebb nevén nyírfacukorral) édesítem, egész szegfűszeggel, ánizsmaggal, fahéjrudakkal fűszerezem.

Amikor a szőlőszemek megpuhultak, leveszem a levest a tűzről, és hagyom kihülni. (Türelmetlenség esetén beleállítom a fazekat a mosogatómedencében felfogott hidegvízbe, melyet újra és újra lehűtök, eredményig.)

A hideg szőlőlevesbe belereszelek egy jó adag friss gyömbért, és két citrom héját. Egy kevés citromlevet is belenyomok, vigyázva, hogy se magja, se rostja ne cseppenjen a levesbe.

Belekanalazom a hűtőből kivett, jó hideg és lehetőleg bio vaníliajoghurtokat a szőlőszemek közé, és óvatosan elkeverem.

Tálaláskor a mentaszárról letépkedett leveleket mozsárban kicsit megtöröm, hogy jobban kiadják az illatukat, és majd a zamatukat is, és rászórom őket a hideg szőlőleves tetejére.

Jöhet a gasztronómiai hűsölés! :D

Recept Menü

Recept Kategóriák

Hideg szőlőleves vaníliajoghurttal és mentalevéllel hozzávalók

  • 2 nagy fürt fehér magnélküli szőlő
  • 2 evőkanál xilit (nyírfacukor)
  • 8 pohár vaníliajoghurt (lehetőleg bio)
  • 1 mokkáskanál egész szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál ánizsmag
  • kis darab gyömbér
  • 2 fahéjrúd
  • 2 citrom
  • 2 szál menta

recept.hu közösség