Hideg eperleves eperjoghurttal és mentalevéllel

Nyári hőségben el sem tudok képzelni hűsítőbb ebédet, mint hideg eperlevest eperjoghurttal, mentával. Esetleg egy másik gyümölcsből készült hasonlót ;)

A(z) hideg eperleves eperjoghurttal és mentalevéllel elkészítése

Az epreket kicsumázom, megfelezem, és egy fazék vízben odateszem főni.

A vizet xilittel (ismertebb nevén nyírfacukorral) édesítem, egész szegfűszeggel, ánizsmaggal, fahéjrudakkal fűszerezem.

Amikor az eprek megpuhultak, leveszem a levest a tűzről, és hagyom kihülni. (Türelmetlenség esetén beleállítom a fazekat a mosogatómedencében felfogott hidegvízbe, melyet újra és újra lehűtök, eredményig.)

A hideg eperlevesbe belereszelek egy jó adag friss gyömbért, és két citrom héját. Egy kevés citromlevet is belenyomok, vigyázva, hogy se magja, se rostja ne cseppenjen a levesbe.

Belekanalazom a hűtőből kivett, jó hideg és lehetőleg bio eperjoghurtokat az eperszemek közé, és óvatosan elkeverem.

Tálaláskor a mentaszárról letépkedett leveleket mozsárban kicsit megtöröm, hogy jobban kiadják az illatukat, és majd a zamatukat is, és rászórom őket a hideg eperleves tetejére.

Jöhet a gasztronómiai hűsölés! :D