Hideg cseresznyeleves cseresznyejoghurttal és mentalevéllel
Nyári hőségben el sem tudok képzelni hűsítőbb ebédet, mint hideg cseresznyelevest cseresznyejoghurttal, mentával. Esetleg másik gyümölcsből készült hasonlót ;)
A(z) hideg cseresznyeleves cseresznyejoghurttal és mentalevéllel elkészítése
A cseresznyéket megfelezem, kimagozom, és egy fazék vízben odateszem őket főni.
A vizet xilittel (ismertebb nevén nyírfacukorral) édesítem, egész szegfűszeggel, ánizsmaggal, fahéjrudakkal fűszerezem.
Amikor a cseresznyeszemek megpuhultak, leveszem a levest a tűzről, és hagyom kihülni. (Türelmetlenség esetén beleállítom a fazekat a mosogatómedencében felfogott hidegvízbe, melyet újra és újra lehűtök, eredményig.)
A hideg cseresznyelevesbe belereszelek egy jó adag friss gyömbért, és két citrom héját. Egy kevés citromlevet is belenyomok, vigyázva, hogy se magja, se rostja ne cseppenjen a levesbe.
Belekanalazom a hűtőből kivett, jó hideg és lehetőleg bio cseresznyejoghurtokat a cseresznyeszemek közé, és óvatosan elkeverem.
Tálaláskor a mentaszárról letépkedett leveleket mozsárban kicsit megtöröm, hogy jobban kiadják az illatukat, és majd a zamatukat is, és rászórom őket a hideg cseresznyeleves tetejére.
Jöhet a gasztronómiai hűsölés! :D