Házi marcipános szaloncukor
Elmaradhatatlan Karácsonykor a fán függő szaloncukor gondos ki- majd visszacsomagolása. Még jobb, ha magunk mártottuk csokiba a szalont a készülődés napjaiban.
A(z) házi marcipános szaloncukor elkészítése
Ez a legegyszerűbben elkészíthető házi szaloncukor, mert a tölteléke tulajdonképpen készen kerül le a polcról. A boltban vett marcipánt kis golyókká formálom a tenyeremben, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
Kis serpenyőben vizet forralok, és egy másik serpenyőbe, akkorába, amelyik elfedi a vizes száját, csokoládét tördelek. Minél keserűbb a csokoládé, azaz minél közelebb van a 100%-hoz a kakaótartalma, annál jobb.
Ha a csokoládé olvadni kezdett, beleszórom a cukrot és beletördelem a vajat, és lassú kevergetés mellett teljesen felolvasztom. A vaj főleg azért kell, hogy dermedés után is fényes maradjon a szaloncukor csokiborítása.
Leveszem a tűzről, és a marcipángolyókat egyesével fogpiszkálóra tűzve, mindet belemártom a csokimasszába, aztán vissza velük a sütőpapírra.
Amikor megdermedt rajtuk a csoki, ami úgy egy éjszaka, akkor rizspapírba csomagolom, végein bevagdosva, hogy szaloncukros legyen. Aztán díszpapírt is sodrok köré úgy, hogy a rizspapír a két szélén kilátszon. Így mehet a fára, meg a fa mellé az asztalra egész Karácsony idején.