Házi kókuszos szaloncukor

A szaloncukor, ha más töltelékkel nem is, kókusszal népszerű. Pláne ha azokkal készítjük, akikkel aztán együtt szemezgetjük majd a karácsonyfáról.
házi kókuszos szaloncukor

A(z) házi kókuszos szaloncukor elkészítése

A töltelék összes hozzávalóját egy nagy tálba teszem, és addig gyúrom, sűrítem (kókusszal, keksszel vagy babapiskótával), hígítom (kókuszlikőrrel, kókuszzsírral), amíg megfelelő sűrűségű masszát nem kapok. Ebben megáll a kanál, de még jó beleharapni.

Ekkor golyókká vagy téglácskákká gyúrom a marcipántölteléket, és hagyom megszikkadni.

Kis serpenyőben vizet forralok, és egy másik serpenyőbe, akkorába, amelyik elfedi a vizes száját, csokoládét tördelek. Minél keserűbb a csokoládé, azaz minél közelebb van a 100%-hoz a kakaótartalma, annál jobb.

Ha a csokoládé olvadni kezdett, beleszórom a cukrot és beletördelem a vajat, és lassú kevergetés mellett teljesen felolvasztom. A vaj főleg azért kell, hogy dermedés után is fényes maradjon a szaloncukor csokiborítása.

Leveszem a tűzről, és a kókuszgolyókat egyesével fogpiszkálóra tűzve, mindet belemártom a csokimasszába, aztán vissza velük a sütőpapírra.

Amikor megdermedt rajtuk a csoki, ami úgy egy éjszaka, akkor rizspapírba csomagolom, végein bevagdosva, hogy szaloncukros legyen. Aztán díszpapírt is sodrok köré úgy, hogy a rizspapír a két szélén kilátszon. Így mehet a fára, meg a fa mellé az asztalra egész Karácsony idején.