Házi karamellás szaloncukor

A legkényelmesebb házi szalon változat: töltelékét se összeállítani, se cukorformájúvá gyúrni nem kell, elég csak kicsomagolni, és már fürödhet is a csokiban.

A(z) házi karamellás szaloncukor elkészítése

Ez a legeslegyszerűbben elkészíthető házi szaloncukor, mert a tölteléke teljes mértékben készen kerül le a polcról. Egyszerűen olyan tejkaramellát kell vennem a boltban, amelyiknek a cukorkamérete megegyezik az áhított házi szaloncukor méretével. Aztán egyszerűen kicsomagolom a zacskónyi cukrot, és mindet egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.

Kis serpenyőben vizet forralok, és egy másik serpenyőbe, akkorába, amelyik elfedi a vizes száját, csokoládét tördelek. Minél keserűbb a csokoládé, azaz minél közelebb van a 100%-hoz a kakaótartalma, annál jobb.

Ha a csokoládé olvadni kezdett, beleszórom a cukrot és beletördelem a vajat, és lassú kevergetés mellett teljesen felolvasztom. A vaj főleg azért kell, hogy dermedés után is fényes maradjon a szaloncukor csokiborítása.

Leveszem a tűzről, és a karamellgolyókat egyesével fogpiszálóra tűzve, mindet belemártom a csokimasszába, aztán vissza velük a sütőpapírra.

Amikor megdermedt rajtuk a csoki, ami úgy egy éjszaka, akkor rizspapírba csomagolom, végein bevagdosva, hogy szaloncukros legyen. Aztán díszpapírt is sodrok köré úgy, hogy a rizspapír a két szélén kilátszon. Így mehet a fára, meg a fa mellé az asztalra egész Karácsony idején.