Fekete retek

A fekete retek az összes retkek közül a legegészségesebb, mégsem népszerű hazánkban. Talán a fekete héja, az erős szaga nem elég meggyőző. Pedig gyógyhatása az.

A(z) fekete retek jellemzése

Fura, de a retek egy káposztaféle növény, melynek a gyökerét fogyasztjuk. Sokféle színban, formában terem, közűlük a legbizarabb külsejű, de egyben legegészségesebb épp a fekete retek. Kerekded formájú, fekete színű kis gyökérzöldség, íze enyhén csípős, szaga kellemetlen. A jellegzetes íz és szag okozója a hagyma csípősségéért felelős hatóanyaghoz hasonló. A fekete héjú retek húsa hófehér, akárcsak a többi reteké.

A(z) fekete retek felhasználása

Mint a többi retekfélét is általában, a fekete retket is nyersen fogasztjuk. Alkalmas recept hozzávalója salátáknak, hidegtálaknak, de kiemelkedő tápanyag- és vitamintartalma miatt egyenesen gyógynövényként is használhatjuk. Retektársaival együtt remek ellenszere a tavaszi fáradságnak, de B1- és C-vitaminjainak köszönhetően a megfázásos tüneteket is enyhíti, hatásos allergia ellen, vagy reumás és ízületi problémák esetén, de csak sótlanul. A fekete retek segíti leghatékonyabban au emésztést a retkek közül, de túlzott fogyasztás esetén ez is ellenkező hatást eredményez. A népi hagyomány úgy tartja, hogy a fekete retek gyógyítja a fertőző betegségeket, ellenszere a tüdőbajnak, köhögésnek, leve pedig kitűnő máj- és epetisztító.

A(z) fekete retek eredete

A retket már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is fogyasztották, de ők még inkább gyógynövényként használták. Egyes források arra utalnak, hogy a keleti világból származik: a japán gyógyászatban és az indiai orvoslásban is szót ejtenek a retekről. Európába Marco Polo szállította először a vitaminokkal teli, apró gyökereket.

A(z) fekete retek tárolása

Saját termesztésű retket hűvös helységben tároljunk úgy, hogy nedves homokba dugjuk a fejeket és időnként átválogatjuk. Ha zöldségesnél szerezzük be a retket, akkor vessünk egy pillantást a levélzetre, mert csak azt szedték nemrég, amelyiknek friss a levele. A másik jele a retek frissességének, hogy a héja teljesen sima és élénk színű. A bolti retek hosszabb ideig fogyasztható, ha üvegbe tesszük, vizet engedünk rá, és hűtőszekrényben tároljuk. Így jó pár napig jóállagú retket ehetünk.

A(z) fekete retek érdekességei

A fekete retek nem csak a népi hagyomány szerint gyógyít, a mai gyógyszertárakban is találkozhatunk vele fekete retek kivonat formájában. A fehér por kiskanállal nyelvre helyezve, vízzel leöblítve gyorsan, hatékonyan és ami a legjobb, természetes módon segít a felpuffadt hason, nehéz ételtől elnehezült gyomron, és pihenető alvást biztosít.