Retek

A retek enyhén csípős, szín- és formagazdag gyökérzöldség. Főleg nyersen esszük, de ezt érdemes gyakran tennünk, mert ellenszere a tavaszi fáradtságnak.
retek

A(z) retek jellemzése

Bár nem látszik rajta, a káposztafelék rokona ez a gyökérzöldség. Számos fajtája létezik a Mqagyarországon leggyakoribb piros gömbtől kezdve a jégcsapretken át a daikon retekig. A francia retek hosszúkás alakú, a daikon retek répára emlékeztető, fehér színű. De ez a sokféleség nem csak szín- és formagazdagságot jelent, hanem azt is, hogy a retek egész évben hozzáférhető, mert van belőle hónapos, nyári, őszi és téli is. Közös bennük, hogy minden retek enyhén csípős, ezt hasonló hatóanyag okozza, mint a hagyma csípősségét.

A(z) retek felhasználása

Jellemzően nyersen fogyasztjuk. A döntően nyers alapanyagokból álló sushinak is kedvelt alapanyaga, főleg a jégcsapretek. A piros, a fekete, valamint a francia retek frissen ehető, míg a daikon retek elfogyasztható savanyítva vagy pirítva is. Nyers retket karikázhatunk szendvicsek tetjére, salátákba. Tavaszi fáradság ellen kitűnő eledel, de a megfázásos tüneteket is enyhíti B1- és C-vitamintartalmának köszönhetően. Hatásos még allergia ellen, a reumás és ízületi problémákat is enyhíteni képes, de utóbbit csak sótlanul. Az emésztést is segíti, de túlzott fogyasztását kerülni kell, mert akár ellenkezőre is fordulhat a hatása.

A(z) retek eredete

A retket már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is fogyasztották, de ők még inkább gyógynövényként használták. Egyes források arra utalnak, hogy a keleti világból származik: a japán gyógyászatban és az indiai orvoslásban is szót ejtenek a retekről. Európába Marco Polo szállította először a vitaminokkal teli, apró gyökereket.

A(z) retek tárolása

Saját termesztésű retket hűvös helységben tároljunk úgy, hogy nedves homokba dugjuk a fejeket és időnként átválogatjuk. Ha zöldségesnél szerezzük be a retket, akkor vessünk egy pillantást a levélzetre, mert csak azt szedték nemrég, amelyiknek friss a levele. A másik jele a retek frissességének, hogy a héja teljesen sima és élénk színű. A bolti retek hosszabb ideig fogyasztható, ha üvegbe tesszük, vizet engedünk rá, és hűtőszekrényben tároljuk. Így jó pár napig jóállagú retket ehetünk.

A(z) retek érdekességei

Apolló a retket a legértékesebb zöldségnek nevezte. Az ókorban annyira sokra becsülték, hogy a retek súlyával megegyező súlynyi aranyat adtak érte.