Egybesült sertéscomb velesült krumplival és párolt lilakáposztával

Az egybesült sertéscomb velesült krumplival és párolt lilakáposztával hosszú nevű, de egyszerűen elkészíthető étel, melynek szakácsa nagy elismerésre számíthat.

A(z) egybesült sertéscomb velesült krumplival és párolt lilakáposztával elkészítése

A bio mangalica zsírtalanabb, ízletesebb hús, mint a szőrtelen malac, ezért is ebből szoktam. De természetesen bármilyen sertéscombból lehet.

A tepsit alufóliával kibélelem, olajjal, sóval alaposan meghintem, hogy megágyazzak a malachúsnak, krumplinak.

A sütőt 220 fokra kapcsolom, a sertéscombot középre fektetem a tepsiben, és a tetejét megsózom, meglocsolom olajjal, azzal be a sütőbe.

Amíg sül odabent, addig idekint meghámozom, és négybevágom a krumplikat, ha kész, éppen jó már a hús is, kiveszem, ráhalmozom a krumplihasábokat, és azokat is sózom, olajozom, az egészet pedig borsozom, és annyi vizet bögrézek alájuk, hogy már látszon, vízben állnak. Akkor vissza a sütőbe, 150 fokra.

Káposztareszelésbe kezdek. Nagylyukú reszelőn lereszelem az egészet, kivéve persze a borítóleveleket, meg a torzsáját, mert azok úgysem dinsztelődnének meg finomra.

2 kanál olajon 10 kanál nádcukrot karamelizálok, azaz folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg megbarnul, és folyékonnyá olvad a kristály.

Akkor rátszem a káposztát, és folyamatos kevergetés mellett - fontos, mert gyorsan odakap! - addig dinsztelem, amíg jó sötét lilásbordó nem lesz, és el nem nyeri a semmihez sem hasonlítható, finom párolt káposzta illatát. Ez bő 20 perc.

Ha végeztem, leveszem a tűzről a káposztát, ez kész, már csak a tálaláshoz kell. Egy vöröshagymát féholdakra vágok (= félbevágok, és felszeletelem), és kivszem a sütőből a krumplis-malacot, és ráhalmozom a hagymát. Aztán vissza vele a sütőbe, de már lefedve, és továbbra is az óvatos 150 fokon (különben a krumpli kiszárad és a hagyma megég a tetején).

Innetől csak idő kérdése: ha a malac piros és hústűre jól reagál (= beleszúrva érezni, hogy omlós a hús), akkor a krumpli is megpuhult és a tetején lévő biztosan mind meg is pirult. Ekkor kész az egész étel, lehet tálalni és fogadni a bókokat :)

Recept Menü

Recept Kategóriák

Egybesült sertéscomb velesült krumplival és párolt lilakáposztával hozzávalók

  • 1,5 kg sertéscomb (legjobb a bio mangalica)
  • 2 kg krumpli (legjobb a bio rózsakrumpli)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilakáposzta
  • 10 kanál nádcukor
  • fehér bors
  • olaj (legjobb az Olajissimo)

recept.hu közösség