Cukormentes sütőtökleves bárányfelhővel

Ha itt a sütőtökszezon, itt az sütőtökleves ideje is. Tejszínnel készítem és tojáshabgaluskával, de cukor nélkül, nyírfacukorral. Ez nem édes méreg.

A(z) cukormentes sütőtökleves bárányfelhővel elkészítése

Felütöm az összes tojást, és szétválasztom fehérjére és sárgájára.

Az 5 tojássárgáját összekeverem 5 dl tejjel és 5 evőkanál nyírfacukorral, és egy lábasban összeforralom.

Az 5 tojásfehérjét habbá verem úgy, hogy 1 evőkanál nyírfacukrot apránként adagolok hozzá.

Ha kész, evőkanállal galuskákat szaggatok a habból, és a forró tejben megúsztatom mindkét oldalukat. Aztán kimerem őket egy tányérra, és ott várnak tálalásig.

A sütőtököt félbevágom, magházát kanállal kivájom. Aztán a feleket kisebb kockákra vágom, és végül a tökbelet késsel kivágom, apró kockákra vágom, és a még mindig forró tejbe dobom őket. Kivéve azt az egy tucat tökkockát, amit majd tálaláshoz dobok a levesbe.

A levest fűszerezem a reszelt citromhéjjal, a vaníliarúd késsel kikapart belével és a fahéjjal, így főzöm közepes lángon úgy negyed órát.

Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest.

Most adom hozzá a tejszínt úgy, hogy előbb kis tálba öntöm, abba merek a forró levesből, és az így meglangyosított tejszínt öntöm a meleg levesbe, hogy ne kapja össze.

A sütőtökleves mostmár kész, csak hülnie kell picit. Tálaláskor evőkanálnyi kókuszolajon megpirítom a félretett sütőtökkockát és felesben a tányérokba dobom, rájuk merem a levest, aztán a tojáshabgaluskákat a levesfelszínekre porciózom, és az egészet meghintem hámozott tökmaggal. Hmmm.