Vajhal

A vajhal nem olyan régi ínyencség mifelénk, főleg a távol-keleti konyha elterjedésével nyert teret hazánkban. De vajpuha szálkátlan húsával azóta csak hasít.

A(z) vajhal jellemzése

Neve tükörfordítás. A Nyugat-Európában régóta kedvelt halfajta angol (butterfish), illetve német (Butterfisch) nevének tükörfordítása. A húsa valóban vajpuha, de nevét nem ezért, hanem finom tapintású, síkos bőre miatt kapta. A hivatalso neve észak-atlanti aratóhal, formája a tonhaléhoz hasonló. Mérete azonban jóval azé alatt marad, így sokáig nem is halászták, inkább csalinak használták. De mert húsa porcelánfehér, lédús és szálkamentes, mára az egyik legnépszerűbb hallá lépett elő az étlapon. Igaz, kissé zsíros: 100 gramm vajhal több mint 180 kilokalóriát tartalmaz, de ezt ellensúlyozza, hogy étkezésenként és fejenként 17 dkg-nál nagyobb adag fogyasztása nem is ajánlott belőle, ugyanis a húsában lévő gempylotoxin hasmenést, hányást, fejfájást okozhat.

A(z) vajhal felhasználása

Bár nyersen fogyasztása a húsában lévő gempylotoxin miatt rizikós, mégis készítenek sushit belőle. Persze a távol-keletiek, ahol a vajhal is, a sushi is régi ügy, talán már máshogy hat... Ellenben a steakként kisütött vajhal - feltéve, ha több 17 dkg-nál a szelet - mennyei örömöket okoz elfogyasztójának. Lehet még párolni, olajban kisütni, jól passzolnak hozzá az egzotikus gyümölcsök és persze a párolt zöldségek is. A vajhal húsa vajszerűen puha marad sütés-főzés után is, és nem esik szét, mint a halaké általában, inkább vajszerűen kenhetővé válik. Omlós, porhanyós húsának íze a halaktól szokatlanul enyhe.

A(z) vajhal eredete

A Távol-Keleten fogyasztották eleddig nagy buzgalommal, pedig a mi környékünkön, Európa Északi-tengerében is honos, meg a Jeges-tengerben, mindkettő partközeli vizeiben. Ragadozóhal, rákokkal, puhatestűekkel, halivadékokkal táplálkozik. Rá a rablóhal és a sirály vadászik. Meg persze az ember, de csak mióta eszközhasználó, mert a vajhal foltos bőre olyan síkos, ő maga olyan olyan gyorsan mozog apró testével, hogy kézzel megfoghatatlan. Európában sokáig csak Grönlandon ették, de mára kedvelt ínyencséggé vált egész Európában.

A(z) vajhal tárolása

Ha boltban vesszük, általában fagyasztva jutunk hozzá. Ez maradjon is így felhasználásig, és akkor is legyünk gyorsak, akár ő mag avolt életében, mert a konyhapulton is gyorsan romlik az állaga, lágysága tovább puhul, és húsa szinte folyóssá válik szobahőmérsékleten.

A(z) vajhal érdekességei

Bár hal, és nem kétéltű, mégis meghökkentően sokáig bír víz nélkül élni. Kedvenc élőhelye ugyanis a sziklás, iszapos víz, ahol apály idején bizony átmenetileg víz nélkül maradhat ez a különleges halfajta. De állja a sarat.