Tárkony

A tárkony a francia konyha jellegzetes fűszernövénye. De ha itthon bárány- vagy vadhús sül, azért előkerül.

A(z) tárkony jellemzése

A fűzöld színű tárkony egyszerre fűszer és gyógynövény. Fűszerként enyhén csípős, erős aromájú ánizsra emlékeztető illattal, éppezért fűszerezik jól vékony, hosszúkás levelei az olyan erőteljes ízű húsokat, mint a bárány vagy a vad. Gyógynövényként pedig étvágyfokozó, vesetisztító. Akármiként is fogyasztjuk, mindenképp magunkhoz veszünk vele A- és C-vitamint, jódot. Mi Európában a francia tárkonyt ismerjük, mely illat- és aromaanyagban a leggazdagabb fajta, virágzáskor tartalmazza a legtöbb illóolajat. Bokorszerűen nő, egy gyökérzetből több lágy szár, akár 1,5 méter hosszúra is. Évelő növény.

A(z) tárkony felhasználása

Gyógytea alapanyaga lehet. De elsősorban nem így, hanem sült húsok, főzelékek, saláták fűszereként használjuk. Azaz főképp a franciák és az erdélyiek, náluk jellegzetes íz. A friss tárkony levele és hajtása is kerülhet az ételbe, de szárítva is használjuk. Jellegzetes íze a tartármártásnak és a ragus ételeknek, de harmonizál a tojással és a gombával is. Bárányhoz, vadhúshoz alap, halhoz is illik. A tárkonyból ecet is készül, melyet babételekhez használhatunk.

A(z) tárkony eredete

A Kaukázusban őshonos, Ázsia északi és középső területein, ahonnan valaha mi is elindultunk, éppezért honfoglaló őseink hozhatták be a Kárpát-medencébe. Csak aztán valahogy elfeledkeztünk róla, és míg Erdélyben közismert és közkedvelt fűszernövény, addig Magyarországon csak néhány étel készítéséhez használjuk.

A(z) tárkony tárolása

Jellemzően szárított tárkonylevelekhez jutunk hozzá. Azokat tároljuk légmentesen záródó üvegcsében, óvjuk a nedvességtől, melegtől, fénytől, hogy sokáig megőrizze aromáját. De vehetünk belőle cserepeset is, akkor mindig lesz otthon friss tárkony levelünk. Persze csak akkor, ha a növényt nem óvjuk fénytől, melegtől, nedvességtől... Ha jó gazdái leszünk, akkor akár magunk is elkészíthetjük majd belőle a tárkonyecetet. Ehhez, vagy a télire porrá örléshez virágzáskor szüreteljük levelét és lágy szárát, mert olyankor tobzódik az aromában.

A(z) tárkony érdekességei

A tárkony képes elzsibbasztani a szájat, ezért az ókori görögök tárkony rágásával enyhítették a fogfájást, ódázták el az akkor még okkal rettegett fogdoktort.