Szőlőkrémleves szőlőszemekkel és mandulaforgáccsal
A tejszínes-pudingos szőlőkrémleves szerintem akkor igazi élvezet, ha szőlőszemekkel van tele. A teljes élvezetért mandulaforgáccsal is megszórom.
A(z) szőlőkrémleves szőlőszemekkel és mandulaforgáccsal elkészítése
Egy lábasba öntöm a teljes tejet és nyírfacukrot (xilitet), és felforralom.
Ha lobog, leveszem a tűzről, beleszórom a fél zacskó vaníliás főzőpudingot, és csomómentesre keverem.
Visszateszem nagy lángra, és újból bugyogásig forralom.
Akkor megint leveszem a tűzról, megszórom fahéjjal, gyömbérrel, majd beleszorom a száraikról leszüretelt szőlőszemeket, kivéve azt a két tucat szőlőszemet, amit majd tálaláskor adok a szőlőkrémleveshez.
Így főzöm a levest közepes lángon 15-20 percig.
Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest, így lesz belőle pastellszínű, selymes krém.
Most adom hozzá a tejszínt úgy, hogy előbb kis tálba öntöm, abba merek a forró levesből, és az így meglangyosított tejszínt öntöm a meleg levesbe, hogy ne kapja össze.
A szőlőkrémleves mostmár kész, csak hülnie kell picit. Tálaláskor beleszórom a félretett két-két tucatnyi szőlőszemet a tányérokba, rájuk merem a levest, aztán meghintem mandulaforgáccsal. Ha olyanom van, a mandulaszeleteket előbb megpirítom egy serpenyőben, de van, hogy natúr hagyom.