Sütőtökkrémleves sütőtökkockákkal és hámozott tökmaggal
A tejszínes-pudingos sütőtökkrémleves szerintem akkor igazi élvezet, ha sütőtökkockákkal van tele. A teljes élvezetért mandulaforgáccsal is megszórom.
A(z) sütőtökkrémleves sütőtökkockákkal és hámozott tökmaggal elkészítése
Egy lábasba öntöm a teljes tejet és nyírfacukrot (xilitet), és felforralom.
Ha lobog, leveszem a tűzről, beleszórom a fél zacskó vaníliás főzőpudingot, és csomómentesre keverem.
Visszateszem nagy lángra, és újból bugyogásig forralom.
Akkor megint leveszem a tűzról, megszórom fahéjjal, gyömbérrel.
A sütőtököt félbevágom, magházát kanállal kivájom. Aztán a feleket kisebb kockákra vágom, és végül a tökbelet késsel kivágom, apró kockákra vágom, és a még mindig forró tejbe dobom őket. Kivéve azt az egy tucat tökkockát, amit majd tálaláshoz gurítok a levesbe.
Így főzöm a levest közepes lángon 15-20 percig.
Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest, így lesz belőle sütőtökszínű, selymes krém.
Most adom hozzá a tejszínt úgy, hogy előbb kis tálba öntöm, abba merek a forró levesből, és az így meglangyosított tejszínt öntöm a meleg levesbe, hogy ne kapja össze.
A sütőtökleves mostmár kész, csak hülnie kell picit. Tálaláskor beledobok fél-fél tucat sütőtökkockát a tányérokba, rájuk merem a levest, aztán meghintem hámozott tökmaggal. Hmmm.