Sütőtökkrémleves sütőtökkockákkal és hámozott tökmaggal

A tejszínes-pudingos sütőtökkrémleves szerintem akkor igazi élvezet, ha sütőtökkockákkal van tele. A teljes élvezetért mandulaforgáccsal is megszórom.

A(z) sütőtökkrémleves sütőtökkockákkal és hámozott tökmaggal elkészítése

Egy lábasba öntöm a teljes tejet és nyírfacukrot (xilitet), és felforralom.

Ha lobog, leveszem a tűzről, beleszórom a fél zacskó vaníliás főzőpudingot, és csomómentesre keverem.

Visszateszem nagy lángra, és újból bugyogásig forralom.

Akkor megint leveszem a tűzról, megszórom fahéjjal, gyömbérrel.

A sütőtököt félbevágom, magházát kanállal kivájom. Aztán a feleket kisebb kockákra vágom, és végül a tökbelet késsel kivágom, apró kockákra vágom, és a még mindig forró tejbe dobom őket. Kivéve azt az egy tucat tökkockát, amit majd tálaláshoz gurítok a levesbe.

Így főzöm a levest közepes lángon 15-20 percig.

Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest, így lesz belőle sütőtökszínű, selymes krém.

Most adom hozzá a tejszínt úgy, hogy előbb kis tálba öntöm, abba merek a forró levesből, és az így meglangyosított tejszínt öntöm a meleg levesbe, hogy ne kapja össze.

A sütőtökleves mostmár kész, csak hülnie kell picit. Tálaláskor beledobok fél-fél tucat sütőtökkockát a tányérokba, rájuk merem a levest, aztán meghintem hámozott tökmaggal. Hmmm.

Recept Menü

Recept Kategóriák

Sütőtökkrémleves sütőtökkockákkal és hámozott tökmaggal hozzávalók

  • 1 kg sütőtök
  • 5 dl tej
  • 5 dl tejszín
  • 1/2 zacskó vaníliás főzőpuding
  • 5 evőkanál nyírfacukor (xilit)
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 2 evőkanál hámozott tökmag

recept.hu közösség