Sokzöldséges-kolbászos rakott karfiol

A sokzöldséges-kolbászos rakott karfiol specialitása, hogy répa is, karalábé is kerül bele, darálthús helyett pedig szárazkolbász.

A(z) sokzöldséges-kolbászos rakott karfiol elkészítése

A karfiolt rózsáira szedem, a sárgarépát meghámozom, és karikákra vágom, a karalábét meghámozom, és felkockázom. A zöldésegeket bontás előtt, és aprózottan is alaposan megmosom.

Egy nagy fazék sós vízbe teszem a zöldségeket, és magas lángon puhítani kezdem őket.

A szárazkolbászok mindkét szárát felkarikázom, de csak az egyiket teszem egy serpenyőbe kicsit megpirítani. Tényleg csak kicsit, mert a tepsiben sülés közben tovább pirul majd, viszont azért kell mégis, mert a tetejére kerülő kolbászok (egyik szál) jobban meg fog pirulni, mint azok (másik szál), amik a zöldségek közé kerülnek majd a rakottasban.

Az alufóliával kibélelt tepsi alját engyenletesen megszórom 8 evőkanál zabkorpával. Ez azért kell, hogy a rakott ételnek sülés után legyen alja.

A vaj harmadát (tehát 5 dekát) vékony szeletekben a tepsi aljára vágom.

Mostanra félpuhák lettek a zöldségek, úgyhogy leszűröm őket, és egy sort merek szűrőkanállal a karfiol-sárgarépa-karalábé egyvelegből.

Az egészet engyenletesen megszórom a 6 evőkanál zabkorpával. Ez azért kell, hogy a rakott étel végül süléskor egybeálljon.

A vaj megmaradt részének a felét (tehát újabb 5 dekát) vékony szeletekben a zöldségekre vágom.

Most következnek azok a kolbászkarikák, amiket előzőleg kicsit megpirítottam, ezeket is szépen elosztom a zöldségek tetején.

Eztán jön a második réteg zöldség, a tetejükre pedig a meg nem pirított kolbászkarikák.

Egy fémtálban felverem a 4 tojást, hozzádom a tejfölt, a sót és a fehér borsot, és az egészet jól összekeverem, aztán egyenletesen a rakottasra csurgatom.

A tetejére újabb addag (ismét 6 kanál) zabkorpa, és újabb adag (a maradék 5 deka) vékonyra szelt vaj kerül, egyenletesen elosztva a rakottas felszínén.

Most mehet az egész a sütőbe, 200 fokra, bő 20 percre. Ha kész, akkor a teteje pirult, a belseje - azaz a zöldségek és főleg a sárgarépa - hústűvel próbálva puha.

Még forrón kockázható.