Ponty

Ha Magyarországon nagyritkán hal kerül az asztalra, az általában ponty. Halászléként is, halpaprikásként és persze rácpontyként is szokott.

A(z) ponty jellemzése

Barnás húsa csupa szálka, mégis ez a hal kerül leggyakrabban a magyar asztalokra, akkor is, ha Karácsony van, akkor is, ha böjti hústilalom, és akkor is, ha a család enne egy jó halászlét. A magyar hentesek óriás akváriumaiban általában tükörponty úszkál, és bár képes 20 kilósra is szó szerint meghízni, a legfinomabb 2-3 kilós korában.

A(z) ponty felhasználása

Ki ne hallotta volna, hogy igazán kirúgni a hámból étteremben csak rácponty rendelésével lehet? De mert a ponty oly' népszerű, sok más neves magyar étel alap recept hozzávalója is. Fő belőle szegedi és bajai halászlé, dermedhet halkocsonyába, kisülhet panírban rántott ponttyá, tejföllel keverve változhat halpaprikássá. Mivel hajlamos a víz hűvöse ellen zsírpárnákkal védekezni ez a hosszú életű hal, a haltöpörtyű speciálisan pontyból készül, igaz, manapság csak néhány halászcsárda kínálja étlapján. Mint minden halhúst, a pontyot is érdemes alaposan fűszerezni, bő negyed órával sütés-főzés előtt besózni, megadni neki az alapízt. A ponty laza szerkezetű hús, gyorsan puhul, könnyen szétfő, eszerint bánjunk vele!

A(z) ponty eredete

Nem csoda, hogy népszerű a ponty idehaza: Kelet- Európa az őshazája. És valószínűleg Ázsia is, de ez nem ellentmondás. Ókori őseink is tavakban tenyésztették már, a középkori szerzetesek pedig tovább tökéletesítették a pontytenyésztést. A középkori európai ponttyal böjtölt.

A(z) ponty tárolása

Mint minden halhús, a ponty is gyors eljárást igényel: ha frissen vesszük, még aznap vagy másnap süssük-főzzük, ha megsütöttük-főztük, még aznap vagy másnap együk meg. Fagyasztóban is tárolhatjuk a pontyot, de negyed évnél ne tovább, mert bár meg nem romlik a fagyban, avasodik, vizet veszt, és így veszít élvezeti értékéből. Bárhogy is tároljuk, a hűtő bármely szintjén, arra mindig legyen gondunk, hogy jól elzárjuk a többi élelmiszertől dobozban vagy zacskóban, mert másként a halszag mindent áthat, a halhús pedig, mint jó médium, minden más ízt átvesz.

A(z) ponty érdekességei

Aki pontyot eszik, bölcsebb lesz. (Nem.) Merthogy a ponty egy egész emberöltőig, akár 3-4 évtizedig is képes elúszkálni, ha hagyják. Bőven gyűjthet tehát élettapasztalatot... Akár a fáknál az évgyűrűk, a halaknál a pikkelyminták árulkodnak a korukról.