Napos mézeskalács
A napos mézeskalács nem azért napos, mert ő a felelős aznap az oviban, hanem mert éppen 24 órát pihen a tésztája sütés előtt. Különben pikk-pakk kész van.
A(z) napos mézeskalács elkészítése
(A fűszerkeveréket elkészíthetjük házilag is. Hozzávalók: kardamom, csillagánizs, ánizs, szegfűbors, szegfűszeg, gyömbér, édeskömény, koriander, szerecsendió, faháj. Ezekből egy-egy teáskanál kell a keverékhez. Egy kg liszthez 2 teáskanál keveréket ajdunk.)
A hozzávalókat a liszt és a szódabirkarbona kivételével összekeverjük. A lisztet és a szódabikarbonát elvegyítjük majd a többiekhez adjuk. Addig gyúrjuk, amíg homogén, puha tésztát nem kapunk. 24 órán keresztül hűtőben pihentetjük.
Másnap a tésztát kb 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk a sütiket, majd forró sütőben 6-8 perc alatt kisütjük. (Az utolsó adagoknál ez az idő csökkenhet.)
A sütit díszíthetjük magokkal, aszaltgyümölccsel.
A kész, kihűlt sütiket fémdobozba rakjuk egy-egy narancshéj társaságában (így nem száradnak ki).