Kiwi

A kiwi, vagy mások szerint kivi nem azonos az azonos nevű madárral, bár szó szerint névrokonok. Csak a gyümölcsben sokkal több a vitamin.
kiwi

A(z) kiwi jellemzése

Kívül puha barna szőr borítja, ezért bébi-kókuszdiót idéz, felvágva pedig ott a meglepetés: az a kiwizöld szín, amelynek jobb híján és teljes joggal névadója. Középen apró magok sorakoznak körkörösen, de ezek is olyan puhák, hogy evés közben észre sem venni őket, vagy csak hogy lágyan roppannak a fog alatt. Ha kiskanállal kiessszük a húsát, vagy a vékony bőrét lehámozva fogyasztjuk, édes-savanyú ízt élvezhetünk, ami egyébként is annyira jellemző a származási országának konyhájára, a kínaira. A kiwi hosszú életű, csavarodva kúszó cserje gyümölcse. C-vitamin tartalma magasabb, mint a citromé vagy a narancsé, de E-vitamint, káliumot, kálciumot és a magnéziumot is tartalmaz. Ásványi só tartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Ráadásul rendkívül hatékony vérnyomáscsökkentő: napi három kiwi elég ahhoz, hogy 15 Hgmm-el csökkentse a fogyasztója vérnyomását, ami gyógyszerektől is szép teljesítménynek számít.

A(z) kiwi felhasználása

A kiwi nyers ételek recept hozzávalója, mert ezt a gyümölcsöt nyersen fogyasztjuk. De így változatos a felhasználása, mert belekerülhet gyümölcssalátába, de friss zöldségekből készült salátába is pikáns íznek, lehet aszpikban gyümölcs túrótorta tetején, vagy készülhet belőle gyümölcslé, esetleg jégkása. Turmixnak azonban nem jó, mert nem hajlandó tejjel vegyülni. Ugyanakor épp ezért alkalmas olyan konyhai praktikára, hogy a héjában lévő enzim miatt bedörzsöléssel húst puhíthatunk vele. De nem csak a konyhában, a szépítkezésben is segít: E-vitamin tartalma és vérkeringés fokozó hatása miatt arcpakolás készülhet belőle.

A(z) kiwi eredete

A kiwi eredeti neve kínai egres volt, ez el is árulja eredetét, amely bizony Dél-Kína. Hogy mégis az Új-Zélandon honos nemzeti madár nevén lett világhírű, annak oka a marketing. A kiwimadár egyébként nem élénkzöld, a hasonlóság, melyre az átnevezést alapozták az új-zélandiak, külső: a kicsi és barna bozontos tollú madár és a kiwi barna szőrös kültakarója között áll fenn, ezzzel a magyarázattal keresztelték át a kínai egrest kiwigyümölcsnek.

A(z) kiwi tárolása

Kiwiből érdemes keményet venni a piacon, hacsak nem azonnali fogyasztásra szánjuk. Pár nap alatt megpuhul, a puha viszont gyorsan rothadásnak indul.

A(z) kiwi érdekességei

Ha nem tartanak az új-zélandi termelők a dinnyére kivetett amerikai importvámoktól, akkor a kiwit ma melonette, azaz dinnyécske néven ismeri a világ. De mert tartottak, '59-ben átnevezték a nem sokkal korábban kínai egresből átnevezett melonette-et kiwivé.