Hekk

Ha hekk, akkor vízpart: a budapesti Római-part és a balatononparti büfék. Paprikás panírban frissen kisütve, sült krumplival és almapaprikával tálalva az igazi.

A(z) hekk jellemzése

A hekk vagy mások szerint heck valójában szürke tőkehal. De a hekk sokkal hercigebb. Tengeri ragadozó, fő tápláléka a hering és akárcsak zsákmánya, ős is nagy halrajokban úszva éli az életét. Általában bő félméteresre nő meg, de ha nagyon igyekszik, szűk másfél méteresre is megnyúlhat. Na ilyenekkel a hazai vízpartokon nemigen találkozunk... Húsa hófehér és omlós, szinte szálkátlan, íze nem olyan intenzív, mint más halaké, ezért is olyan népszerű egész Európában.

A(z) hekk felhasználása

Végy egy lefejezett, 30-centis hekket ki a fagyasztóból, forgasd meg jól paprikás lisztben, esetleg némi zsemlemorzsában, s fűszerkeverékben, vagy sörös palacsintatésztában, tehát Orly-módra, aztán süsd ki bő olajban, és tálald azonmód. Ez a hekk hazai receptje, az etalon, a megmásíthatatlan, ha hekket rendelünk, nem várunk mást. De ha otthon készítjük, azért variálhatunk, mert épp a nem erős halíze miatt igen jó alanya a legelvetemültebb halszakácsoknak is.

A(z) hekk eredete

A hekk azaz szürke tőkehal az Európa körüli nagy sós vizekben fickándozik: otthona a Dél-Atlanti-óceán, a Földközi-tenger és az Északi-tengernek az öreg kontinenshez közeli részei, 200-300 méteres mélységben.

A(z) hekk tárolása

Jellemzően fagyasztva jutunk hozzá, ezért a fagyasztóban is tároljuk, úgy juttatva haza, hogy még nem olvadt ki. Ha megsütjük, együk meg még aznap, vagy legfeljebb másnap, mint bármely halételt. Ha pedig friss hekkhúst veszünk, azzal is hasonlóan járjunk el: aznap, de legkésőbb másnap készítsünk belőle ételt, addig pedig jól zárható nejlonban tároljuk a hűtőben, hogy se ki ne száradjon, se a hűtőt ne tegye halszagúvá.

A(z) hekk érdekességei

Emlékszik még valaki a balatoni keszegre? Hát annak az alteregója a balatoni hekk, azaz a tengeri szürke tőkehal. Nem, ez nem a zavarosban halászás, ez tény. Történt ugyanis, hogy a '70-es években egyre kevesebb keszeg akadt horogra a Balatonon, ami igen megemelte a keszeg beszerzési árát. Ezzel egyidejűleg az akkor kizárólagos élelmiszer importőr nagyvállalat elkezdte behozni a hekket Magyarországra. Az import hekk jóval olcsóbb volt, mint a hazai keszeg, a balatoni sütödék meg már akkor sem voltak a maguk ellenségei: lecserélték a szezot a fazonra. A vendégeknek bejött a csere, naná, aki evett még szuperszálkás, lapos keszeget, az megérti, miért felejtették el könnyedén, a szálkátlan, vastaghúsú hekket megismerve. Aztán a hekk a Balatontól felúszott a Duna-partig, és országos hírnévre tett szert.