Feketekagyló

A feketekagyló bár itthon nem, csak francia földön alapétel, azért már a magyar piacokon is beszerezhető, a hazai pizzériák étlapján pedig szinte mindig ott.
feketekagyló

A(z) feketekagyló jellemzése

A feketekagyló az egyik legelterjedtebb kagylófajta, számtalan alfajjal. Fekete a héja, innen a neve, belül persze éppolyan kagylószínű mint más nevű társai. Sósvízben él, ezért tengerízű, de nem csak tengerekben, hanem óceánokban, sőt, folyók torkolatában is megtalálják a halászok. Tenyészetei is vannak - általában innen, és nem vadvizekről kerül a tányérunkra -, de azok is a tengerben. Elkészíteni nagyon egyszerű, de fontos betartani egy alapszabályt: a frissen vásásrolt kagyló közül ki kell válogatni, és kidobni a már nyitottat, ahogy azt is, amelyik főzés közben nem nyílt ki. A feketekagyló sok kalciumot, jódot és vasat tartalmaz. A francia konyha egyik alapnyersanyaga.

A(z) feketekagyló felhasználása

A frissen vett feketekagyló héját alaposan tisztítsuk meg folyóvízben, kefével ledörzsölve, és válogassuk ki a nyitott egyedeket, ezeket ne együk meg. Hmegfőttek, akkor a ki nem nyílt egyedeket kell kiválogatnunk, és kidobnunk. Ennyi a szabály. Egyébként párolhatjuk borban, vagy készíthetünk mellé tejszínes-fokhagyás szószt és spagetti tésztát, esetleg megfőzhetjük kagylólevesnek, vagy kerülhet tengergyümölcsés pizzára feltétnek a feketekagyló, mindenképp tengerízzel ajándékoz meg. A belgák 'moules et frites'-ja, a fekete kagyló sült krumplival kvázi nemzeti étel.

A(z) feketekagyló eredete

Az Északi-tenger, illetve Európa északi tengerei a feketekagyló kedvenc élőhelyei, igaz, jól bírja a kissé sótlan tengervizet is, amilyet a tengerszemekben, beltengerekben talál. Pechére ahol csak tenyészik, mindenütt megeszik, vagy legalábbis kihalásszák csalinak. De mert a feketekagyló igen népszerű eledel világszerte, és a lehámozandó héja miatt egy-egy étkezéshez tetemes adagra van szükség belőle, a szemfüles kereskedők egész feketekagyló tenyészeteket hoztak létre, hogy ellássák a keresletet.

A(z) feketekagyló tárolása

A frissen vett feketekagylót semmiképp se tárolgassuk, hanem azonmód készítsük el, és frissiben együk meg. Ha nem azonnali fogyasztásra vennénk, akkor mélyhűtöttet vegyünk, és tároljuk mi is mélyhűtőben.

A(z) feketekagyló érdekességei

Ahol sok a feketekagyló, ott kevés az osztriga. Mert előbbi szinte rátelepszik utóbbira, ellehetetlenítve számára az adott tengerterületen megélést. A feketekagyló egyszerűen kiutálja gasztronómiai versenytársát a placcról.