Egybesütött tükörtojás
A tojásreggeli kézenfekvő nálunk, ezért számtalan variációban készítem el ugyanazt a 6 tojást. Na nem úgy ugyanazt! Ez itt az egybesütött tükörtojás receptje.
A(z) egybesütött tükörtojás elkészítése
Az egybesült tükörtojás titka, hogy kis lángon kell sütni. Így marad kellemesen lágy a sárgája, jól tunkolható kenyérrel, és így lesz mégis ropogósan sült a fehérje, anélkül, hogy az alja odakapna és megkeseredne.
A tojásokat felültöm - ha jókislány vagyok, akkor előszőr egyesével egy fémbögrébe, és ha rendben, csak akkor csúsztatom át a közös fém gyűjtőtálba, mert ha esetleg nem volna ép valamelyik tojás, így nem kellene az összeset, csak azt az egyet kidobnom - és a közös fémtálból az egészet az olajjal meglocsolt nagy serpenyőbe csúsztatom.
Az olajat (Olajessimo a legjobb) én nem izzítom előre, csak ha már rajta a tojás, és akkor viszont közepes lángon, a fentiek miatt.
Most türelmesen várok, előkészítem a tányérokat, mert más dolgom nincs, most a tojásokon a sor.
Ha jól találtam el a hőfokot, akkor amikorra a fehérje széle barnára pirult, akkorra kész a finom egybesült tükörtojás, lehet tálalani.
Ha ez látványosan nem így van, de a széle már barna, akkor lejjebb veszem a hőfokot, úgy sütöm tovább.
Túl alacsony hőfok nincs. Csak túl éhes reggelire várók.
Kenyérrel, paradicsommal, paprikával, aki igényli, asztalra sóval (rászórni a tojásra persze) ideális napindító.