Darált diós ribizlikrémleves dióbéllel
Ha a ribizlikrémlevest darált dióval sűrítem, akkor mindig szórok bele dióbelet is, levesbetétnek. Gyümölcsöt olajosmaggal, ez alap. Meg az íze miatt...
A(z) darált diós ribizlikrémleves dióbéllel elkészítése
Egy lábasba öntöm a teljes tejet és nyírfacukrot (xilitet), és felforralom.
Ha lobog, leveszem a tűzről, beleszórom a 10 dkg darált diót, és elkeverem. Megszórom fahéjjal is.
A ribizliszemeket száraikról lehúzom, és a még mindig forró tejbe dobom.
Tovább főzöm a ribizlilevest közepes lángon, úgy negyedórát.
Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest, így lesz belőle bársonyos, ribizliszínű krém.
Most hozzáadom a tejszínt, de azért, hogy ne kapja össze a ribizlilevesemet, külön egy kis tálba öntöm előbb, és abba merek a forró levesből. Ezt a langyos tejszínt adagolom aztán a meleg ribizlilevesbe.
Kész is a finom ribizlikrémleves. Télen langyosan, nyáron lehűtve tálalom, de minden évszakban 5 dkg megmosott, negyedelt dióbelet szórok bele levesbetétnek, mielőtt az asztalra teszem.