Darált diós egreskrémleves dióbéllel
Ha az egreskrémlevest darált dióval sűrítem, akkor mindig szórok bele dióbelet is, levesbetétnek. Gyümölcsöt olajosmaggal, ez alap. Meg az íze miatt...
A(z) darált diós egreskrémleves dióbéllel elkészítése
Egy lábasba öntöm a teljes tejet és nyírfacukrot (xilitet), és felforralom.
Ha lobog, leveszem a tűzről, beleszórom a 10 dkg darált diót, és elkeverem. Megszórom fahéjjal is.
Az egresszemeket a még mindig forró tejbe dobom.
Tovább főzöm az egreslevest közepes lángon, úgy negyedórát.
Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest, így lesz belőle bársonyos, egresszínű krém.
Most hozzáadom a tejszínt, de azért, hogy ne kapja össze az egreslevesemet, külön egy kis tálba öntöm előbb, és abba merek a forró levesből. Ezt a langyos tejszínt adagolom aztán a meleg egreslevesbe.
Kész is a finom egreskrémleves. Télen langyosan, nyáron lehűtve tálalom, de minden évszakban 5 dkg megmosott, negyedelt dióbelet szórok bele levesbetétnek, mielőtt az asztalra teszem.