Darált diós cseresznyekrémleves dióbéllel

Ha a cseresznyekrémlevest darált dióval sűrítem, akkor mindig szórok bele dióbelet is, levesbetétnek. Gyümölcsöt olajosmaggal, ez alap. Meg az íze miatt...

A(z) darált diós cseresznyekrémleves dióbéllel elkészítése

Egy lábasba öntöm a teljes tejet és nyírfacukrot (xilitet), és felforralom.

Ha lobog, leveszem a tűzről, beleszórom a 10 dkg darált diót, és elkeverem. Megszórom fahéjjal is.

A cseresznyeszemeket kimagozva a még mindig forró tejbe dobom.

Tovább főzöm a cseresznyelevest közepes lángon, úgy negyedórát.

Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest, így lesz belőle bársonyos, cseresznyeszínű krém.

Most hozzáadom a tejszínt, de azért, hogy ne kapja össze a cseresznyelevesemet, külön egy kis tálba öntöm előbb, és abba merek a forró levesből. Ezt a langyos tejszínt adagolom aztán a meleg cseresznyelevesbe.

Kész is a finom cseresznyekrémleves. Télen langyosan, nyáron lehűtve tálalom, de minden évszakban 5 dkg megmosott, negyedelt dióbelet szórok bele levesbetétnek, mielőtt az asztalra teszem.