Darált diós almakrémleves dióbéllel
Ha az almakrémlevest darált dióval sűrítem, akkor mindig szórok bele dióbelet is, levesbetétnek. Gyümölcsöt olajosmaggal, ez alap. Meg az íze miatt...
A(z) darált diós almakrémleves dióbéllel elkészítése
Egy lábasba öntöm a teljes tejet és nyírfacukrot (xilitet), és felforralom.
Ha lobog, leveszem a tűzről, beleszórom a 10 dkg darált diót, és elkeverem. Megszórom fahéjjal is.
Az almákat meghámozom, magházuk kivételével felkockázom, és a még mindig forró tejbe dobom.
Tovább főzöm az almalevest közepes lángon, úgy negyedórát.
Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest, így lesz belőle bársonyos, pasztellszínű krém.
Most hozzáadom a tejszínt, de azért, hogy ne kapja össze az almalevesemet, külön egy kis tálba öntöm előbb, és abba merek a forró levesből. Ezt a langyos tejszínt adagolom aztán a meleg almalevesbe.
Kész is a finom almakrémleves. Télen langyosan, nyáron lehűtve tálalom, de minden évszakban 5 dkg megmosott, negyedelt dióbelet szórok bele levesbetétnek, mielőtt az asztalra teszem.