Darált diós áfonyakrémleves dióbéllel

Ha az áfonyakrémlevest darált dióval sűrítem, akkor mindig szórok bele dióbelet is, levesbetétnek. Gyümölcsöt olajosmaggal, ez alap. Meg az íze miatt...

A(z) darált diós áfonyakrémleves dióbéllel elkészítése

Egy lábasba öntöm a teljes tejet és nyírfacukrot (xilitet), és felforralom.

Ha lobog, leveszem a tűzről, beleszórom a 10 dkg darált diót, és elkeverem. Megszórom fahéjjal is.

Az áfonyaszemeket a még mindig forró tejbe dobom.

Tovább főzöm az áfonyalevest közepes lángon, úgy negyedórát.

Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest, így lesz belőle bársonyos, áfonyaszínű krém.

Most hozzáadom a tejszínt, de azért, hogy ne kapja össze az áfonyalevesemet, külön egy kis tálba öntöm előbb, és abba merek a forró levesből. Ezt a langyos tejszínt adagolom aztán a meleg áfonyalevesbe.

Kész is a finom áfonyakrémleves. Télen langyosan, nyáron lehűtve tálalom, de minden évszakban 5 dkg megmosott, negyedelt dióbelet szórok bele levesbetétnek, mielőtt az asztalra teszem.