Csuka

Magyar konyhákban ritka a csuka, pedig jobb az a halászlé, amelyiknek csukahús is alapanyaga. A csukamájolajnak viszont nem alapanyaga, de ez egy másik törénet.

A(z) csuka jellemzése

Hófehér húsa rendkívül ízletes, viszont rendkívül szálkás is, talén ezért kerül ritkábban tányérra Magyarországon, annak ellenére is, hogy a horgászok kedvelt kihívása kifogni ezt a ragadozó halat. Ráadásul télen-nyáron fogható, nem úgy, mint vermelő haltársai. És sokukénál sokkal egészségesebb a húsa is, mert a csukáé telítetlen zsírsavakban igen gazdag. Emelett még finom is ez a hús, nem úgy, mint a csukamájolaj, amit nem is kulináris élvezetért, hanem gyógyhatásásért szokás fogyasztani, és amelynek egyébként semmi köze a csukához tőkehal- és cápamájából készül. A csuka egyébként elég jellemtelen alak: ha úgy alakul, kannibállá válik, és fajtársait, sőt, akár saját ivadékait is elfogyasztja.

A(z) csuka felhasználása

A csukát bármilyen étel alapanyagául is szánjuk, legyen gondunk arra, hogy nagyon szálkás húsú hal. Ha halászlét főzünk, nem bánjuk meg, ha csukahússal is gazdagítjuk. A roston sült csuka pedig igazi ínyencség, hangos sikerre számíthat az a szakács, aki ilyet tálal. Természetesen csukapaprikás is készíthető belőle a harcsapaprikás mintájára, de rántva is, halkocsonyának is, ha nagyobb példány (0,5-3 kg között találkozhatunk vele a piacon), töltve is kitűnő.

A(z) csuka eredete

A csuka Magyarország egyik címerállata. Igazi kozmopolita: a földkerekség minden kontinensén megtalálható halfaj, azon belül az északi félteke hideg és mérsékelt égöveiben úszkál. Jellemzően édesvízi hal, bár bírja a Balti-tenger parthoz közeli, enyhén sós vízét is.

A(z) csuka tárolása

Mint minden halhús, a csuka húsa is frissen a legjobb, érdemes a vásárlás napján felhasználnunk és legkésőbb másnap meg is ennünk, de legfeljebb 1 napig tároljuk. Ha ezt mégsem tudnánk, akkor alaposan csomagoljuk be, és fagyasszuk le, mert a csuka húsa jól fagyasztható, és akár 4 hónapig is eltárolható. Meg ugyan nem romlik később sem, de az oxidációs folyamatok a fagyasztással csak lassíthatók, nem akadályozhatók meg és a zsírok avasodásnak indulnak, emiatt pedig egyre csökken a fagyasztóban tartott halhús étkezési értéke.

A(z) csuka érdekességei

A csuka nem épp válogatós, amíg úszkál: hajlamos a kannibalizmusra és akár saját fajtársát, sőt, néha még saját ivadékait is felfalja.