Török tejberizs

Állítólag a magyar és a török konyha sokban azonos. A török rizspuding mégis nyaralások emlékét idézi. De tényleg olyan finom, mint egy magyar tejberizs...

A(z) török tejberizs elkészítése

Az egy bögre rizst két bögre vízben odateszem forrni. Fontos, hogy az edény nagyobb legyen, mert ebbe jön később a tej, tejszín is.

Ha felforrt, alacsonyabbra veszem a lángot, és fedő alatt mág 20 perig párolom, hogy a rizs puhára főjjön, és felszívja az összes vizet.

Ekkor beleöntök 9 dl tejet, az összes tejszínt, és a cukrot is, majd az egészet összeforralom.

Ha felforrt, egy bögrében feloldom a kukoricakeményítőt, a vaníliakivonatot és a sót a maradék 1 dl tejben, és folyamatos kevergetés mellett a forró rizshez adom.

Aztán közepes lángon, gyakori kevergetés mellett még további 20 percig főzöm.

Most jön az, amitől ez a desszert igazán török: a kész tejberizst alufóliaedénykékbe, vagy más hűálló edénybe, pl. kermiatálkákba porciózom, és megvárom, amig kicsit kihül. Utána a tetejét fahájjal megszórom, és beteszem a 180 fokos sütőbe 10 percre, hogy megpiruljon a teteje.