Tejszínes vegyes gyümölcsleves mandulaforgáccsal

A tejszínes vegyes gyümölcsleves alapja kókuszolajon dinsztelt gyümölcs. Kell ennél jobb alapozás? ;) A korona pedig a mandulaforgács a leves tetején.

A(z) tejszínes vegyes gyümölcsleves mandulaforgáccsal elkészítése

Az almát, körtét hámozom, magházukat kivágva kockázom, a ribizliszemeket pedig leszüretelem a száraikról. Egy-egy almát és körtét, meg egy tucatnyi ribizliszemet félreteszek.

Egy evőkanál kókuszolajat merek egy serpenyőbe, rászórom a 10 dkg nyírfacukrot, azaz a xilitet, hogy cukormentes legyen a végeredmény, de persze lehet kristálycukrot is használni e célra.

Magas lángon karamelizálom a cukrot, azaz a nyírfacukor a magas hőfok hatásásra nem barnul be, mint a kristálycukor, hanem átlátszó folyadékká olvad, de ez is megfelel a célnak.

Ha ez - vagy cukorrépa/nádalalpú kristálycukor használata esetén a bebarnulás - megtörtént, ráhalmozom az alma- és körtekockákat, ribizliszemeket a cukorra, és folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg az vegyeskockák hasonlítani kezdenek egy bővengyümölcsös nagymama lekvárjához.

Akkor elégedetten lekapcsolom a lángot, mert elkészült az vegyesszószom. Éshát az illata...

Most jön a gyümölcsleves leve, amihez egy lábasba öntök 3 rész cukormentes almalevet és a 2 rész cukormentes körtelevet (midkettő kapható bioboltokban, semmi adalékanyag, semmi cukor, csak a gyümölcs leves tisztán).

Ebbe áthalmozom az vegyesszószt, és botmixerrel simára keverem.

Most adom hozzá a tejszínt, ezzel is összekeverem, hogy sima, selymes gyümölcslevest kapjak.

Végül beleszórom a félretett alma- és körtekockákat, ribizliszemeket a gyümölcslevesbe, és örülök.

Tálaláskor a tejszínes vegyes gyümölcsleves tetejét meghintem mandulaforgáccsal. Ha olyanom van, a mandulaszeleteket előbb megpirítom egy serpenyőben, de van, hogy natúr hagyom.

Recept Menü

Recept Kategóriák

Tejszínes vegyes gyümölcsleves mandulaforgáccsal hozzávalók

  • 30 dkg alma
  • 30 dkg körte
  • 30 dkg ribizli
  • 10 dkg nyírfacukor, azaz xilit (vagy kristálycukor)
  • 1 evőkanál kókuszolaj (vagy más néven kókuszzsír)
  • 3 dl cukormentes almalé
  • 2 dl cukormentes körtelé
  • 5 dl tejszín
  • 2 evőkanál mandulaforgács

recept.hu közösség