Tejkaramella

Néha unom a kakaót, és olyankor tejkaramellát készítek helyette. Éppolyan finom melegen hideg téli estéken és lehűtve meleg nyáriakon.

A(z) tejkaramella elkészítése

Néha unom a kakaót, és olyankor tejkaramellát készítek helyette. Éppolyan finom melegen hideg téli estéken és lehűtve meleg nyáriakon.

Egy magasfalú serpenyőbe kanalazom a cukrot (én nádcukrot szoktam használni, de más kristálycukor is jó), és aláhevítek.

Magas hőmérsékleten tartom, folyamatosan kevergetem egészen addig, amíg folyékonnyá válik és sötétre barnul.

Akkor azonnal belecsurgatok egy kis adag hideg tejet, hogy ezzel lehűtsem és leállítsam a karamelizálódást.

Ezt jól elkeverem, aztán az egészet hozzáöntöm egy lábasba, abba amelyikbe beleöntöm a többi tejet is.

Egy vaníliarudat beleteszek a tejbe, és forralni kezdem a karamellás tejet. Nem forralom fl, mert akkor füle képződik, csak összemelegítem a hozzávalókat, hogy a vaníliának legyen ideje hozzáadni a maga ízét.

A kész tejkaramellát két nagy félliteres bögrébe merem. Ha nyár van, hideg vízbe állítva vagy jeget beletéve lehűtöm, ha tél van, melegen viszem a páromnak meg magamnak a kanapé mellé.

Hát ilyen egyszerű a tejkaramella. Azért haladó recepet szerintem mégis, mert a cukor karamelizálásához gyakorlat vagy őstehetség kell.