Tejfölös-burgonyás lángos

A tejfölös-burgonyás lángos akkor sikerül a legjobban, ha a tésztáját duplán kelesztjük. Ez a lángos-titok...

A(z) tejfölös-burgonyás lángos elkészítése

A burgonyát odatesszük főni héjastul, enyhén sós vízben.

Az élesztőt kevés cukros vízben (nem tejben!) felfuttatjuk egy bögrében, aztán beleöntjük egy tálba, hozzá a lisztet, a sót és egy kevés olajat.

Mindebből lágy tésztát gyúrunk, lefedjük konyharuhával, és meleg helyen kelesztjük.

Ha duplájára dagadt (jó fél óra kell neki), akkor addigra a burgonya is megfőtt. Hámozzuk, krumplinyomóval összetörjük, alaposan beledolgozzuk a tésztába.

Majd olajos kézzel maréknyi cipókat formázunk a burgonyás tésztából, és a gombócokat sütőpapíros tálcára sorakoztatjuk.

És itt jön a titok: ezeket a cipókat újabb félórára magukra hagyjuk, csakis meleg helyen, hogy tovább keljen a tészta. Ettől lesz a burgonyás lángos, habos, húsos kisütés után.

A kisütéshez olajjal töltünk meg egy serpenyőt, ismét beolajozzuk a tenyerünket, tenyerünkbe veszünk egy gombócot, azt széthúzzuk koronggá, és zsupsz, be a bő olajba! Mindkét oldalát megsütjük, papírszalvétával bélelt tálcára kitesszük.

Tetejére tejfölt adagolunk kanállal, gusztusosra elkenjük és frissen fogyasztjuk, mert a legjobb tejfölös-burgonyás lángos is csak frissen a legjobb...