Sóskafőzelék resztelt pecsenye kacsamájjal és héjában sült krumplival

A sóskafőzelék magában is isteni étel, viszont resztelt pecsenye kacsamájjal és héjában sült krumplival tálalva már egy férfi is jóllakik vele... :)

A(z) sóskafőzelék resztelt pecsenye kacsamájjal és héjában sült krumplival elkészítése

A sóskát megtisztítom (= kitépem a főereket a levelek közepéből - babra munka, de muszáj, mert csak a levél fő szét finom főzelékké), aztán alaposan megmosom, és lábasba teszem a leveleket egy kis kocka vajra.

Így dinsztelem addig, amíg teljesen összeesik (ez elég látványos volumen-változás) és sötétzöldre vált.

Közben egy fémtálban a tejhez zabkorpát keverek (liszt helyett), és beleszórom a nyírfacukrot is, meg is sózom, így öntöm az egészet a sóskalevelekre.

Folyamatosan kevergetem a lassú tűzőn, amíg be nem sűrűsödik. Akkor felveszem a lángot, hogy felforrjon, hagyom, hogy kicsit fortyogni - persze ezalatt sem hagyom abba a kevergetést, nehogy odakapjon - és kész a sóskafőzelék.

Ezt az uram nem enné meg magában, ezért készítek hozzá resztelt májat - ami által az étel kész vas-bomba lesz - és héjában sült krumplit.

A közepes, nagyjából egyforma méretű krumplikat megmosom, és a sütő rácsára teszem. Azok megsülnek, mire kész a máj.

A májhoz a nagy fej hagymákat (ha nem igazán nagy fejűek, akkor inkább 3, mint 2, hogy jó szaftos legyen a máj) kockára vágom, és egy magas peremű, de nagy átmérőjű serpenyőben, olívaolajon dinsztelni kezdem. Közben a kalifornia paprikából hosszúkás csónakokat szelek, azokat keresztben háromba vágom, és rádobom az ekkor már üveges hagymákra. Most jön a paradicsom: cikkelyekre szeletelem, és kivágom belőle a magos-kocsonyás belsejét. Ezt rögtön meg is eszem, mert olyan finom, tárolni meg nem érdemes, csak összeesik. A paradicsom-csónakokat is keresztben háromba vágom, és a paprikás-hagymára dobom.

A pecsenye kacsamájat megmosom, de mielőtt elkezdek dolgozni vele, leveszem a tűzről a serpenyőt, mert a májat előkészíteni babra munka, idő is, meg el is mélyülök benne, odakapna a zöldséges alapom.

A májakat előbb kettébe vágom, aztán lemetélem rőluk a lebernyegeket, amiket nem szívesen látnék a tányéromon. Az így letisztázott belsőséget - akárcsak a paprikát, paradicsomokat az előbb - keresztben háromba vágom. Ha minden májjal elkészültem, a paradicsomos-paprikás dinsztelt hagymára halmozom, alaposan megborsozom, mert jót tesz neki a csípős íz, majorannát szórok rá, és magas lángon, folyton kevergetve, összesütöm. Pár perc múlva látszik már, hogy a bordó máj barnára vált, és ugrálós lett, ha keverem a fakanállal. Ekkor felöntöm egy bögre (2,5 decis) vízzel.

Ha a máj 'megpelyhesedett', azaz a leváló apró darabkáiból, meg a zöldségekből gusztusos szaftja lett, akkor kész.

Egy merőkanál sóskafőzelék, egy szedőkanál resztelt pecsenye kacsamáj és egy héjában sült krumpli félbevágva - ez kerül a mélytányérra szépen egymás mellé.

Recept Menü

Recept Kategóriák

Sóskafőzelék resztelt pecsenye kacsamájjal és héjában sült krumplival hozzávalók

A sóskafőzelékhez:

  • 1 kg sóska
  • 1 l tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 púpozott evőkanál zabkorpa
  • 20 dkg nyírfacukor

A májhoz és a krumplihoz:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagy paradicsom
  • 1 kaliforniai paprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál majoranna
  • 1 mokkáskanál őrölt feketebors
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • petrezselyem (jobb, ha friss, de jó a szárított is, abból 1 tk)
  • 6 szem közepes (bio) krumpli

recept.hu közösség