Savanyúság receptek

savanyúság

A savanyúság sok családban a nagymama kamrájából kerül az asztalra. Persze boltban is kapható kovászos uborka és társai, hisz népszerű ételkiegészítő.

A savanyúság az az ételkiegészítő a magyar ebédlőasztalokon, ami a mediterráneumban a saláta. A funkció nagyjából ugyanaz, és a fő különbség abban áll, hogy míg a friss nyers zöldségeket igénylő saláta jóidőfüggő, addig a savanyúság bírja a téli zimankót, ezért is készül. Mert miközben tavasszal, nyáron könnyedén kerülhet piros paradicsom a csirkepörköltes nokedli mellé, addig Karácsony közeledtével inkább a zölden, ecetben eltett savanyú paradicsom a természetes megoldás. Savanyít a magyar még uborkát is, paprikát is, vágott káposztát is, lehet az a savanyúság erős is, még ha gyümölcs is a neve (cseresznyepaprika). Sós, fajsúlyosabb ételek megkívánják a befőttes üvegben lakó savanyút.