Hideg ananászleves ananászjoghurttal és mentalevéllel

Nyári hőségben el sem tudok képzelni hűsítőbb ebédet, mint hideg ananászlevest ananászjoghurttal, mentával. Esetleg egy másik gyümölcsből készült hasonlót ;)

A(z) hideg ananászleves ananászjoghurttal és mentalevéllel elkészítése

A ananászt félbevágom, a héjából kivágom, felkockázom, és egy fazék vízben odateszem őket főni.

A vizet xilittel (ismertebb nevén nyírfacukorral) édesítem, egész szegfűszeggel, ánizsmaggal, fahéjrudakkal fűszerezem.

Amikor az ananászkockák megpuhultak, leveszem a levest a tűzről, és hagyom kihülni. (Türelmetlenség esetén beleállítom a fazekat a mosogatómedencében felfogott hidegvízbe, melyet újra és újra lehűtök, eredményig.)

A hideg ananászlevesbe belereszelek egy jó adag friss gyömbért, és két citrom héját. Egy kevés citromlevet is belenyomok, vigyázva, hogy se magja, se rostja ne cseppenjen a levesbe.

Belekanalazom a hűtőből kivett, jó hideg és lehetőleg bio ananászjoghurtokat az ananászkockák közé, és óvatosan elkeverem.

Tálaláskor a mentaszárról letépkedett leveleket mozsárban kicsit megtöröm, hogy jobban kiadják az illatukat, és majd a zamatukat is, és rászórom őket a hideg ananászleves tetejére.

Jöhet a gasztronómiai hűsölés! :D