Hideg áfonyaleves áfonyajoghurttal és mentalevéllel

Nyári hőségben el sem tudok képzelni hűsítőbb ebédet, mint hideg áfonyalevest áfonyajoghurttal, mentával. Esetleg egy másik gyümölcsből készült hasonlót ;)

A(z) hideg áfonyaleves áfonyajoghurttal és mentalevéllel elkészítése

Az áfonyát egy fazék vízben odateszem főni.

A vizet xilittel (ismertebb nevén nyírfacukorral) édesítem, egész szegfűszeggel, ánizsmaggal, fahéjrudakkal fűszerezem.

Amikor az áfonyaszemek megpuhultak, leveszem a levest a tűzről, és hagyom kihülni. (Türelmetlenség esetén beleállítom a fazekat a mosogatómedencében felfogott hidegvízbe, melyet újra és újra lehűtök, eredményig.)

A hideg áfonyalevesbe belereszelek egy jó adag friss gyömbért, és két citrom héját. Egy kevés citromlevet is belenyomok, vigyázva, hogy se magja, se rostja ne cseppenjen a levesbe.

Belekanalazom a hűtőből kivett, jó hideg és lehetőleg bio áfonyajoghurtokat az áfonyaszemek közé, és óvatosan elkeverem.

Tálaláskor a mentaszárról letépkedett leveleket mozsárban kicsit megtöröm, hogy jobban kiadják az illatukat, és majd a zamatukat is, és rászórom őket a hideg áfonyaleves tetejére.

Jöhet a gasztronómiai hűsölés! :D