Eperszósz
Az eperszósz hasznos és főleg ízletes kiegészítője vaníliás palacsintának, mákos pitének, de eperkrémleves alapja is lehet.
A(z) eperszósz elkészítése
A frissen vadászott epret alaposan megmosom, csumájától megfosztom, apró kockákra vágom.
Kevés olajat öntök a serpenyőbe, és rászórom a nyírfacukrot, azaz a xilitet, hogy cukormentes legyen a végeredmény, de persze lehet kristálycukrort os használni e célra.
Magas lángon karamelizálom a cukrot, azaz a nyírfacukor a magas hőfok hatásásra nem barnul be, hanem átlátszó folyadékká a olvad.
Ha ez, vagy a bebarnulés megtörtént, ráhalmozom az eperkockákat a cukorra, és folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg az eperszemek hasonlítani kezdenek egy bővengyümölcsös nagymama lekvárjához.
Akkor elégedetten lekapcsolom a lángot, mert elkészült az eperszószom. Éshát az illata...