Darált diós őszibarackkrémleves dióbéllel

Ha az őszibarackkrémlevest darált dióval sűrítem, akkor mindig szórok bele dióbelet is, levesbetétnek. Gyümölcsöt olajosmaggal, ez alap. Meg az íze miatt...

A(z) darált diós őszibarackkrémleves dióbéllel elkészítése

Egy lábasba öntöm a teljes tejet és nyírfacukrot (xilitet), és felforralom.

Ha lobog, leveszem a tűzről, beleszórom a 10 dkg darált diót, és elkeverem. Megszórom fahéjjal is.

Az őszibarackokat meghámozom, magjuk kivételével felkockázom, és a még mindig forró tejbe dobom.

Tovább főzöm az őszibaracklevest közepes lángon, úgy negyedórát.

Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest, így lesz belőle bársonyos, pasztellszínű krém.

Most hozzáadom a tejszínt, de azért, hogy ne kapja össze az őszibaracklevesemet, külön egy kis tálba öntöm előbb, és abba merek a forró levesből. Ezt a langyos tejszínt adagolom aztán a meleg őszibaracklevesbe.

Kész is a finom őszibarackkrémleves. Télen langyosan, nyáron lehűtve tálalom, de minden évszakban 5 dkg megmosott, negyedelt dióbelet szórok bele levesbetétnek, mielőtt az asztalra teszem.