Cukormentes őszibarackleves bárányfelhővel

Ha itt a barackszezon, itt az őszibarackleves ideje is. Tejszínnel készítem és tojáshabgaluskával, de cukor nélkül, nyírfacukorral. Ez nem édes méreg.

A(z) cukormentes őszibarackleves bárányfelhővel elkészítése

Felütöm az összes tojást, és szétválasztom fehérjére és sárgájára.

Az 5 tojássárgáját összekeverem 5 dl tejjel és 5 evőkanál nyírfacukorral, és egy lábasban összeforralom.

Az 5 tojásfehérjét habbá verem úgy, hogy 1 evőkanál nyírfacukrot apránként adagolok hozzá.

Ha kész, evőkanállal galuskákat szaggatok a habból, és a forró tejben megúsztatom mindkét oldalukat. Aztán kimerem őket egy tányérra, és ott várnak tálalásig.

Az őszibarackokat hámozom, kockázom, és a még mindig forró tejbe dobom. Kivéve azt a két szemet, amit majd tálaláshoz kockázok a levesbe.

A levest fűszerezem a reszelt citromhéjjal, a vaníliarúd késsel kikapart belével és a fahéjjal, így főzöm közepes lángon úgy negyed órát.

Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest.

Most adom hozzá a tejszínt úgy, hogy előbb kis tálba öntöm, abba merek a forró levesből, és az így meglangyosított tejszínt öntöm a meleg levesbe, hogy ne kapja össze.

Az őszibarackleves mostmár kész, csak hülnie kell picit. Tálaláskor belekockázok egy-egy barackot a tányérokba, rájuk merem a levest, aztán a tojáshabgaluskákat a levesfelszínekre porciózom, és az egészet meghintem mandulaforgáccsal. Hmmm.