Cukormentes nektarinleves bárányfelhővel

Ha itt a barackszezon, itt a nektarinleves ideje is. Tejszínnel készítem és tojáshabgaluskával, de cukor nélkül, nyírfacukorral. Ez nem édes méreg.

A(z) cukormentes nektarinleves bárányfelhővel elkészítése

Felütöm az összes tojást, és szétválasztom fehérjére és sárgájára.

Az 5 tojássárgáját összekeverem 5 dl tejjel és 5 evőkanál nyírfacukorral, és egy lábasban összeforralom.

Az 5 tojásfehérjét habbá verem úgy, hogy 1 evőkanál nyírfacukrot apránként adagolok hozzá.

Ha kész, evőkanállal galuskákat szaggatok a habból, és a forró tejben megúsztatom mindkét oldalukat. Aztán kimerem őket egy tányérra, és ott várnak tálalásig.

A nektarinokat hámozom, kockázom, és a még mindig forró tejbe dobom. Kivéve azt a két szemet, amit majd tálaláshoz kockázok a levesbe.

A levest fűszerezem a reszelt citromhéjjal, a vaníliarúd késsel kikapart belével és a fahéjjal, így főzöm közepes lángon úgy negyed órát.

Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest.

Most adom hozzá a tejszínt úgy, hogy előbb kis tálba öntöm, abba merek a forró levesből, és az így meglangyosított tejszínt öntöm a meleg levesbe, hogy ne kapja össze.

A nektarinleves mostmár kész, csak hülnie kell picit. Tálaláskor belekockázok egy-egy barackot a tányérokba, rájuk merem a levest, aztán a tojáshabgaluskákat a levesfelszínekre porciózom, és az egészet meghintem mandulaforgáccsal. Hmmm.