Cukormentes citromleves bárányfelhővel

A citromlevesben az a jó, hogy mindig trópusi hangulatot ad. Tejszínnel készítem és tojáshabgaluskával, de cukor nélkül, nyírfacukorral. Ez nem édes méreg.

A(z) cukormentes citromleves bárányfelhővel elkészítése

Felütöm az összes tojást, és szétválasztom fehérjére és sárgájára.

Az 5 tojássárgáját összekeverem 5 dl tejjel és 5 evőkanál nyírfacukorral, és egy lábasban összeforralom.

Az 5 tojásfehérjét habbá verem úgy, hogy 1 evőkanál nyírfacukrot apránként adagolok hozzá.

Ha kész, evőkanállal galuskákat szaggatok a habból, és a forró tejben megúsztatom mindkét oldalukat. Aztán kimerem őket egy tányérra, és ott várnak tálalásig.

A citromot hosszában negyedelem, áttetsző hártyáikból kibontom a citromgerezdeket, melyeket felezve beledobok a még mindig forró tejbe.

A levest fűszerezem a reszelt citromhéjjal, a vaníliarúd késsel kikapart belével és a fahéjjal, így főzöm közepes lángon úgy negyed órát.

Akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel simára keverem a levest.

Most adom hozzá a tejszínt úgy, hogy előbb kis tálba öntöm, abba merek a forró levesből, és az így meglangyosított tejszínt öntöm a meleg levesbe, hogy ne kapja össze.

A citromleves mostmár kész, csak hülnie kell picit. Tálaláskor rámerem a levest, aztán a tojáshabgaluskákat a levesfelszínekre porciózom, és az egészet meghintem mandulaforgáccsal. Hmmm.