Citromjoghurtos nyárimádó gyümölcsleves

A nyári tobzódásban a jómeleg napfény okozta jómeleget a nyár gyümölcseiből főzött finom hideg gyümölcslevessel egyensúlyozhatjuk ki.

A(z) citromjoghurtos nyárimádó gyümölcsleves elkészítése

Az almákat egészen apró, úgy félcentis kockákra vágom (persze hámozás és magházkivét után).

A vörös ribiszke szemeket lehúzgálom a száraikról.

Nyeles serpenyőben 1 evőkanál olajon 2 evőkanál kristálycukrot hevítek.

Amikor már kicsit karamellás, félpohár hidegvízzel lehűtöm, és rádobom az almakockákat, meg a piszke szemeket így párolom addig, amíg a gyümölcsök elfővik a vizet maguk alól. De vigyázni kell, hogy se az almakockák, se a piszke szemek ne essenek szét. Ha túlpuhulni látszanak, inkább hagyjuk abba a párolást (túl sok vizet tettünk alájuk).

Akkor aztán egy lábasba átöntöm a cukros, enyhén karamelizált almakockákat és piszke szemeket, és fél liter tejszínnel felöntöm őket, őssze is forralom.

Egy vaníliarúd belsejét belekaparom, és 2 mokkáskanál őrölt fahéjjal is megszórom.

Ha a forrás leállt (persze a tűzről levét után), akkor belekanalazok 2 pohár citromjoghurtot a tejszínes nyárimádó gyümölcslevesbe, és belereszelem egy alaposan megmosott citrom héját. Beleszórom a vörös ribiszke szemeket is.

Édesen bolondos, vidám nyári leves kerekedett.